令人抖震的抖音

要扮ABC有好多方法

唔好揀人地7嗰啲嘢嚟扮啦。

「哪裡來的自信」第一個感覺就是如此。對不起所有有玩開的人,不是想打擊大家,不過這個大6 app給我的感覺永遠都有陣7味。我知道他們在外國很受歡迎,sponsor很多YouTube大台的片,但受歡迎不代表他不7。外國人無分什麼罷用罷買中國貨,他們部份自信爆燈,表演慾強,在日常生活已經很作狀,這個app開正他們嗰範,可以在鏡頭面前扭扭擰擰,錄低,然後俾全世界睇。

香港人,有些將表演慾強的這一面埋在心底裡,於是有個app推出,好啦,勉為其難試吓玩啦,好啦個個都玩我都玩吓啦。根本自己就很想玩,就像去disco好想有人推自己出舞池一樣。

最近開始開發香港市場?

為什麼是現在?

為什麼是我們最抗拒你們的現在?

很好呀,讓我一眼就分得出

誰是真市民,誰是豬,誰是7。

看到有些平常把自己版面設計得好高尚的女生都開始放抖音片了,什麼格調都沒有了,就像王菲當年(kind of被逼啦)上無線啲低B節目玩遊戲咁。呢個app,無論你跳得好看,搞笑,難看都好,outcome都是7。

有朋友post了一段外國家庭的片,全家一起玩抖音,研究動作,一群人在客廳中想低B仔般郁來郁去。朋友caption話佢地cute,我覺得仲乜要搞到自己咁?我唔想見到我daddy mommy喺度扭身扭勢,好el恐怖呀喂!

要跳舞,正經跳啦,自己鍾意跳乜就跳乜,唔好俾個app控制,你不需要instruction。

要表演,自己設計表演什麼,用吓你個腦,用吓你嘅創意,唔係開個app叫你做乜就做乜。

TRY GUYS(大YouTube頻道)而家都玩tiktok了(應該收咗錢),佢地拍咗幾條tiktok片,低質,無聊。平時好地地拍開高質製作,點解要浪費自己時間製造呢啲無意思嘅短片?

不要浪費自己時間做或看抖音了

食你時間

食你精神

食你的智慧與對事物的要求

煲大那奇怪的自信

最緊要,可能big brother已經watching you

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s